Gözden kaçırmayın

Akdeniz'in Eşsiz Güzelliklerinde Serinleme FırsatıAkdeniz'in Eşsiz Güzelliklerinde Serinleme Fırsatı

Tirit, Farsça “terid” kelimesinden türemiş bir yemek çeşididir. Tanımı, "et suyuna kızartılmış veya bayat ekmek konularak yapılan yemek" olarak yapılmaktadır. Ayrıca, “yemeğin suyu” anlamına da gelir. Tirit, İslam dünyasında Hz. Muhammed tarafından en güzel ve en iyi yemeklerden biri olarak nitelendirildiği için tüketimi sünnet olarak kabul edilmektedir.

Geçmişten Günümüze Tirit

9. yüzyıldan itibaren Arapça yemek yazmalarında yer alan tirit, iki farklı şekilde hazırlanabilmektedir. Bunlardan ilki et yahnisiyle kuru ekmek parçalarının karıştırılması, diğeri ise sadece et suyunda ekmeklerin ıslatılmasıdır. Orta Çağ Arap-İran mutfak kültürüyle etkileşime geçmiş olan tirit, Selçuklu mutfağında da bilinen bir yemek olarak öne çıkmaktadır.

Mevlânâ’nın Eserlerinde Tirit

13. yüzyılda Anadolu’da Selçuklu kültürü içinde tiritin bilindiği, ünlü düşünür Mevlânâ’nın "Divan-ı Kebir" adlı eserinde yer alan satırlardan anlaşılmaktadır. Mevlânâ, "Sofranın nimetlerini göreli tiritten kurtuldum varlığını gördüm de o andan beri varlığımdan kaçıyorum" sözüyle, tiridin bu dönemde sıkça tüketilen bir yemek olduğunu vurgulamaktadır.

Rezervasyon Bilgisi

Daha fazla bilgi ve rezervasyon için 0(332) 248 40 00 numarası ile iletişime geçebilirsiniz.